Mobirise

Ferenc és a sárkány


Klimes Eszter

- Mit keresel te itt? – kérdezte a sárkány - Nem hallottad a helyiektől, hogy nem szívlelem az idegeneket, azt meg még kevésbé ha valaki betolakodik a területemre? Ma jó kedvemben vagyok, de ha nem tűnsz el azonnal, fölfallak. 

- Ugyan sárkány testvér, mit idegeskedsz? Hát nem tudod, hogy Isten ma milyen boldog? Nézd, hogy süt a Nap! - próbálta Ferenc megnyugtatni, majd kicsit okítóbb hangnemre váltott. - Nem tudtad, hogy csak Urunk dönthet arról, hogy mikor haljunk meg? Nincs jogod mások életét elvenni. 

- Ember, meg akarsz halni? 

- Úgy nézek ki? - nevette el magát Ferenc. 

- Ne feszítsd tovább a húrt! 

- Te pedig légy egy kicsit udvariasabb! 

- Mi van?!! 

- Tessék. 

- Mi?!? 

- Nem mi van, hanem tessék - dorgálta meg Ferenc - Egy kis illemet kéne tanulnod. Ilyen házsártos természettel örökre egyedül fogsz maradni. 

- Az az én bajom. Ráadásul én nem keresek barátokat. Tudod, sárkány vagyok, ha nem látnád, nem társas lény. Úgyhogy, ha kérhetem tarts hegyi beszédet másnak. 

- Ohhh, ismered A hegyi beszédet? - derült föl Ferenc - Nem gondoltam volna, hogy a sárkányok olvassák a Bibliát. Mondjuk azt sem, hogy tudsz latinul. Igazán dicséretes. Talán beszélgessünk tovább latinul. 

- Először is, azt sem tudom mi az a Biblia, másodszor pedig miből gondolod, hogy tudok latinul? Nem látod, hogy sárkány vagyok? 

- Látom, de akkor honnan tudsz A hegyi beszédről? 

- Ez egy kifejezés, te okos. Na mindegy, mi lenne ha elmennél? Kezdem unni a társaságod. 

- Ez nem volt kedves tőled. Most igazán megbántottál. 

- Remek, akkor elmennél? 

- Természetesen, de előtte engedd meg, hogy elmeséljek egy történetet, ahol az igazi Hegyi beszédről szó esik. 

- Kérlek ne! Kezdek éhes lenni, késztetést érzel rá, hogy az ebédemmé válj? 

- Nem, nem dehogy. Már itt sem vagyok. Isten veled! - búcsúzott el Ferenc, immáron minden sérelmét feledve, és igen kedélyesen. 

- He?- értetlenkedett a sárkány - Ki az az Isten? Ismerem? Ezt már korábban sem tudtam mire vélni. Na mindegy, legalább elment - konstatálta boldogan, és elrepült, hogy Ferenc helyett a hercegnőt falja föl.

Klimes Eszter a VMG 10.b osztályos tanulója. Írása magyar irodalom házi feladat gyanánt született.
A feladat különféle szentekről szóló legendák szereplőinek interakcióba hozása volt egy szövegen belül.
Itt Assisi Szent Ferenc és a Szent György legenda sárkánya folytat párbeszédet.